Dubbelconcert La Rosa Enflorece 14 mei 2011 in Dieren






Vrijdag 29 april 2011 PAN Kunstforum Emmerich (D)
Zaterdag  14 mei 2011  Dierense sjoel



CONCERT

‘LA ROSA ENFLORECE’
Sefardische, Jiddische en Hebreeuwse liederen en klezmermuziek, gezongen en gespeeld door
Koor Medeklinkers en de orkestgroep Klezmore o.l.v. Gerard Schoren.

Na twee concerten in 2009, heeft u ons ook in  2010 nog kunnen beluisteren in het  kerkje in Ellecom. De publieke belangstelling en waardering waren enorm. In het najaar van 2010 hebben we nog twee concerten gegeven in Batenburg en in Deventer.


Vrijdag    29 april 20.00 uur
PAN kunstforum, Agnetenstr.2, Emmerich (DLD)  


Zaterdag  14 mei  20.00  uur
Dierense sjoel, Spoorstraat 34 , Dieren



De concerten in Emmerich en Dieren waren prima bezocht en hebben weer zoveel mooie reacties opgeleverd dat we er over denken toch nog eens later een extra herhaling mogelijk te maken.  Voorlopig is het mooi geweest, en hebben we bij koorlid Mirjam de Dierense avond en deze voorstellingenreeks met een heerlijke borrel afgesloten.


La Rosa Enflorece betekent in het Ladino, de taal van de Spaanse en Portugese (‘Sefardische’) joden, de roos die tot bloei komt.
Het koor Medeklinkers en het klezmerkwartet Klezmore, beide twee jaar jong, vinden de tijd rijp om in twee gezamenlijke concerten die bloei te verklanken.
Het repertoire van het veertienkoppige, gemengde koor de Medeklinkers, is voor een deel klassiek, maar vooral ‘wereldmuziek’. Dat verklaart de keuze voor een concert met liederen in de drie Joodse talen - Ladino, Jiddisch en Hebreeuws - die verspreid over een groot deel van Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn gezongen en gespeeld in de loop van vele eeuwen.

foto: Wilma van der Veen

Tot die wereldmuziek behoort ook klezmer, de traditioneel Joodse volksmuziek die vooral door op het Jiddisch georiënteerde (‘Asjkenazische’) bevolkingsgroepen in Midden en Oost-Europa is gespeeld bij diverse hoogtijdagen. Klezmore maakt van klezmer ware wereldmuziek, door er nog meer ingrediënten aan toe te voegen. Het repertoire omvat ook nummers uit Roemenië, Bulgarije, Nederland, Duitsland en zelfs Tibet.
Klezmore bestaat uit: Ben Immens, klarinet; Thomas Ruffmann, viool, Karin Peters, accordeon en Nikolaj FrankJensen, contrabas en percussie.

De muzikale leiding is in handen van Gerard Schoren, koordirigent en zanger en contrabassist van het Charivari trio.
Uiteenlopende invloeden vormden hem tot een veelzijdige ‘non-specialist’ musicus, waarbij de volksmuziek uit Oost-Europa en Zuid-Amerika (Charivari trio) de rode draad is. Gerard speelde pop- en klassiek gitaar, Cubaanse son en Argentijnse tango, zong close harmony en als koorzanger voornamelijk renaissance-, barok- en hedendaagse muziek. Als contrabassist is hij actief in het Nederlands Begeleidings Orkest en het orkest Ensemble Conservatoire. Als koren heeft Gerard Schoren de Medeklinkers en Wagenings Volkooren onder zijn hoede. Hij maakt arrangementen voor koor en orkest, geeft regelmatig workshops zang en orkest en coacht ensembles.